als de Slurp! niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
header

Allô, allô, Bonjour!

De maand september ging zwanger van dingen die gebeuren moesten. TV-opnames voor een vervolg op de serie Gort over de Grens, meer tv-opnames voor Gorts Wijnkwartier, een nieuw Slurpboek moest naar de drukker, en daar tussendoor wilde ik verder schrijven aan een nieuwe roman.

Maar het was ook oogsttijd: elf maanden zorg en liefde, in twee weken geplukt. Dus dat had voorrang.
Ook dit jaar wilden we van de oogst geen dag missen, we popelden om te profiteren van elke minuut van de druivenpluk. Het is fantastisch om dat zware werk te doen, ouder dan de bijbel, te luisteren, te begrijpen en te leren.

Allez, on y va!

 

 


In deze Slurp! nr 102

Een druivenleven
Ons mooiste cadeau aan onszelf
Druivenplukken
'Ik maak wel even een Paëlla'
 


Een druivenleven

Elk jaar opnieuw verbijsterend om te zien hoe een schijndode stok plotseling prilgroene blaadjes heeft. En daarna minuscule bloempjes, die transformeren in piepkleine groene balletjes. Onvoorstelbaar dat die zure groene besjes uiteindelijk veranderen in een fles fluweelzachte Bordeaux. Een mollige, robijnrode wijn die je vanuit het glas toefonkelt: 'Drink mij! Drink mij!'
Hmmm... Ik kan nauwelijks wachten!


druifs

Na de winter ontluikt de wijnstok. Als een pasgeboren vlinder strekt zij trillend haar blaadjes uit naar de zon. Een maand later ontwikkelt zij bloemknopjes teer als elfenvleugeltjes.

 

Een maand later ontwikkelt zij bloemknopjes teer als elfenvleugeltjes.


druifs

Als de bloesempjes zijn uitgebloeid, worden piepkleine babydruifjes zichtbaar. Die kleintjes worden groot en al snel hangen daar kneitergroene trossen kauwgomkauwende puberdruiven.

 

Die kleintjes worden groot en al snel hangen daar kneitergroene trossen kauwgomkauwende puberdruiven.


druifs

Wanneer de lente overgaat in de zomer, voltrekt zich een nieuw mirakel: alsof ze elkaar hebben ge-appt, worden de pubers allemaal tegelijk geel en rood en paars.
In het hart van de zomer, als de zon op haar onbarmhartigst schijnt, raken de druiven volwassen. Vol sap, zoet en rijp hangen ze te dommelen in de wijngaard. Het enige wat ze hoeven te doen, is zoeter worden.
Elke dag, elk uur, een klein beetje zoeter worden.

 

In het hart van de zomer, als de zon op haar onbarmhartigst schijnt, raken de druiven volwassen. Vol sap, zoet en rijp hangen ze te dommelen in de wijngaard. Het enige wat ze hoeven te doen, is zoeter worden.
Elke dag, elk uur, een klein beetje zoeter worden.


fles

Tegen het einde van de zomer zijn de druiven op hun rijpst. Dan is aan ons de nobele taak om ze te verlossen en ze te begeleiden naar hun bestemming: heerlijke wijn worden.Ons mooiste cadeau aan onszelf

In de wijngaard is het heet; geen blad beweegt. De druiven zijn zich nog van geen kwaad bewust, slaperig hangen ze te dromen in de zon. Maar dan kondigt een sonoor gebrom in de verte de komst van een vrachtwagen aan.


vrachtwagen

Als je zulke mooie druiven hebt, die je vier seizoenen lang vertroetelt, en alles in het werk stelt om ze een zo lekker mogelijke wijn te laten worden, tja, dan wil je ook dat ze goed terecht komen. Dus mogen we van onszelf een hele vrachtwagen vol nieuwe wijnvaten aanschaffen.
Hoera! Barriques van eikenhout! Vers getimmerd en gebrand door een gepassioneerd vatenmaker.


vatenveel

De Barriques gaan naar de Cuverie en worden uitgepakt en van binnen en van buiten per hogedrukspuit gereinigd.
Druivenplukken

ochtend

Bij het krieken van de dag verzamelen de druivenplukkers zich rondom de koffiepot. In het zwijgende gezelschap van de machines die schoongewassen de binnenkomst der druiven afwachten, bespreken we het plukplan.
Met een team van zo'n twintig plukkers oogsten we deze week de druiven op de hellingen rond het château.


mistwijngaard

Nog voordat de mistslierten boven de wijngaard zijn opgetrokken, zijn de eerste druivenkratten al gevuld.


druifs

Die druiven, daar is dit jaar heel wat over te doen. Hierover later meer...


plukken
plukken

Rond tienen is de temperatuur in de Vignes opgelopen tot tropische hoogte.


plukken

Maar de wijnboerenzoon kent geen genade: iedereen moet aanpakken. Zelfs de wijnboer, wiens gevoelige artiestengestel toch enig mededogen behoeft, ontspringt de dans niet.


plukkers

Voor de aanvang van een druivenoogst worden de snoeischaren, die het hele jaar in de kast hebben liggen slapen, vlijmscherp geslepen. Vandaar dat tijdens het tweede ontbijt even een momentje wordt ingeruimd voor het traditionele druivenplukkersritueel 'Compter les doigts', vingers tellen.

trekker

Zodra het om eten gaat, blijken de Fransen opeens uitstekend te kunnen organiseren: precies drie minuten voor het middagmaal is de eerste trekker tot de laatste druif gelost in de 'Cuverie', de bovengrondse wijnkelder, en meteen weer volgeladen met lege kratten zodat we na de plukkerslunch direct weer aan de slag kunnen.


'Ik maak wel even een Paëlla'

carohelp

Ze liet het zich achteloos ontvallen, die lieve wijnboerenminnares. Maar de majesteitelijke nonchalance waarmee deze zes woordjes uit haar mondje rolden, stond in schril contrast met het woeste gevecht met de inktvis, de paprika's en de houtoven dat daarop volgde.


lunch

Maar zoals dat wel vaker gaat wanneer men zich op iets onbekends stort uit enthousiasme gebaseerd op onwetendheid, werd de paëlla een hemelklievend succes.


paellas

Geheel tegen zijn eigen eerste gebod in (Gij zult bij een plukkerslunch geen wijn drinken) rukte de wijnboer zijn beste rosé's open en vulde met gulle hand de kelken.


caro

Toen de druivenplukkers, enigszins zoemerig, terugkeerden naar de wijngaarden, kon de wijnboerenminnares tevreden achterover leunen. Missie geslaagd.Hoe gaat dat druivenplukken?

trekker

Als er honderd kratten druiven zijn geplukt, rijdt de volgeladen trekker naar de Cuverie, en parkeert op de centimeter nauwkeurig zijn derrière tegen de 'Egrappoir', een machine die de druiven losmaakt van hun steeltjes. Druivensteeltjes bevatten tannine, een gezonde antioxidant die ook in thee zit, maar een stroeve smaak aan de wijn geeft en dat willen we niet.


shipley

Om het rendement te kunnen bijhouden, wordt elke krat geteld en geïnspecteerd op eventuele zwartrijders, zoals witte druiven.

 

Een plukker die is geselecteerd op kracht, uithoudingsvermogen en baardlengte wordt benoemd tot 'Maître des Crattes'; zijn taak is de druiventrossen geleidelijk in de ontsteler te laten glijden.


tabletris

De steelvrije druiven landen op de 'Table de Tri', een vibrerende sorteertafel waarin onrijpe druifjes door de mand vallen. Maar we willen er zeker van zijn dat er niets in de wijn komt, wat je niet in je glas wilt, dus bewaakt een speciale équipe de plaats waar de druiven definitief afzwaaien naar het wijnvat.


tableclose

Nijvere handen verzekeren dat er alleen maar sappige verse druiven het vat in dansen.


tris

Natuurlijk, er mag gelachen worden. Maar liever niet. Ook onderling oudehoeren wordt afgemoedigd. Dat stoort immers de concentratie. Want voordat je 't weet, glipt er een druivenblaadje of een lieveheersbeestje mee het vat in.


fredreic

De ontdruifde steeltjes worden verspreid rond de stammen van de 'Vieille vignes', de oude knakkers van de wijngaard, om tijdens de winter hun voetjes warm te houden. In het daaropvolgende jaar zullen de steeltjes verteren, als mest gaan dienen voor de druiven en, via deze omweg, toch nog in wijn veranderen.


druif

'De corridor naar het geluk'. Via deze ogenschijnlijk eenvoudige 'Tuyau' ontvangt een exclusieve selectie druiven een enkele reis wijnvat. Eens in de negentien jaar weet er een vrijgevochten stijfkop te ontsnappen, maar deze Papillon onder de druiven, krijgt steevast hartverscheurende heimwee...


ilja

Als de dag ten einde loopt, wordt de wijnboer ongedurig. 'Zet die sorteerband wat sneller!' brult hij tegen de Maître.
Even later krijgt de ongeduldige flessentrekker het lid op de neus middels een regen van druiven.


sprinkhaan

Duurzame wijnbouw zoals wij die op Château La Tulipe bedrijven, is goed voor de aarde en goed voor de wijndrinker, maar vooral goed voor de dieren des velds. De wijnboer is zo verrukt over al die wonderlijke gedierten die door zijn wijngaard hopsen, dat hij alles doet om ze te beschermen.

 

Niet alleen geldt er een totaal jachtverbod tot ver buiten het Château, ook duikt hij met regelmaat diep tussen de druiven om, als er insekt in een wijnvat dreigt te verdwijnen, te voorkomen dat die eindigt in uw wijnglas.filmpje Cliquez ici om een handje te helpen bij de oogst
(Cliquez op de foto hieronder)
pijl  
  Als het filmpje hapert of onscherp is, cliquez ici


Tot zover de druivenoogst 2018.
In de volgende Slurp-nwsbrf vindt u deel twee, met o.a.: 'Wat gebeurt er na het druivenplukken?' en 'Amarone in Bordeaux'.Lees jezelf vrolijk

boek  

 

Gefeliciteerd! De vierde druk van De geluksvogel is uit! Verkrijgbaar in de boekhandel en online.
Cliquez ici of ga naar www.gortshop.nl/degeluksvogel voor een gesigneerde versie.

 

ebook
Wil je meer weten over wijn?
De nieuwe Wijnsurvivalgids is net verschenen als e-book! Kijk bij een internetboekhandel naar keuze (zoek op ISBN 9789082522082).

  Allez, veel slurpplezier en Hartelijk Santé!
sante
  Deel deze Slurp! op Facebook

Retweet deze Slurp!stuur deze Slurp door

doorsturen
cliquez ici
gratis Slurpabonnement
mannetje
cliquez ici
sign up for English Slurp!
engesl
cliquez ici
stop Slurp
no
cliquez ici
Slurp archief

cliquez ici voor de vorige Slurps

cliquez ici for the
the English Slurp!Archive

mail ons

Heb je wat te zeuren, te piepen of te knorren?

[email protected]

volg ons
FByoutube
twittertwitter
gs