als de Slurp! niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
header

Allô, allô, Bonjour!

Morgenavond, vrijdag 24 augustus, om 19.10 uur: de eerste aflevering van een nieuw seizoen Gorts Wijnkwartier, een spetterverse tv-serie waarin iedereen de kans krijgt om een erkend Wijntijger te worden!

Allez, on y va!

 
In deze Slurp! nr 101
Nieuw seizoen Gorts Wijnkwartier
Uitzenddata
2018 Geen Hollandse Druivenplukkers
 


Nieuw seizoen Gorts Wijnkwartier

chateau

De oude hut staat er stralend bij; het grind is geharkt, de lavendel bloeit en de vogels hebben een extra zanglesje genomen.


deur

Hier lijkt een dromerige kasteelrust te heersen, maar achter deze deuren jaagt de wijnboer grote stofwolken plafondwaarts. Alles moet schoon voor een reeks nieuwe wijnproeverijen!


hot

Uiteraard gaan we de wijngaard in, voor mooie verhalen over wijn, druiven en druivenplukken.


mehari

Nieuw is, dat we ook buiten het château op avontuur gaan! Onder andere naar het Middeleeuwse wijndorpje Saint-Emilion, waar we wat eenvoudige gewone-mensen-slurpjes mogen proeven.


bieb

In de beslotenheid van de kasteelbieb doen we privé-onthullingen. Zoals over onze ontmoeting met collega-wijnboer Sting die in Toscane een Palazzo di vino bezit en daar (net als de wijnboerzelf) bij vlagen redelijk gek van werd.


d

Een ander nieuw onderdeel is 'Wijn in de kunst', waarin de wijnboer op zijn eigenwijze wijze een Krabbeetje doet over wijn in de schilderkunst.


klaas

Ons favoriete onderdeel echter, is 'Wijnperikelen in het Restaurant'. Een serie wijn-sketches, waarin de wijnboerenzoon in een tenenkrommend rollenspel zijn schepper van de planken speelt. (Riemen vast!)


vragen

En natuurlijk De Grabbelton, waarvoor dit keer zulke hilarische kijkersvragen binnenkwamen, dat de wijnboer er geen afscheid meer van kon nemen.


vraag

Misschien wel de mooiste vraag kwam van Aafke Boschma... Merci beaucoup, Aafke!


proeven

Nog een nieuw onderdeel is 'Wijnproeven op de kaart', waarin de wijnboer middels een schoolkaart van Frankrijk uitlegt waar we de lekkerste wijn kunnen vinden en waar vooral niet. Op deze foto een demonstratie 'simultaanproeven', een techniek die is voorbehouden aan gevorderde wijntijgers (don't try this at home).


caro

Het visueel aantrekkelijkste deel hebben we bewaard voor het eind, wanneer de wijnboerenminnares ten cuisine verschijnt en al roerend, kokend en bakkend, geduldig antwoord geeft op de onbenulligheden van de wijnboer.


schatkamertje

Persoonlijk hoogtepunt van de wijnboerzelf (de enige text die hij zonder autocue kan onthouden):
"Ha! Mijn schatkamertje! Hier liggen de lekkerste wijnen van het Château!"


tafel

En natuurlijk La Grande Finale Gastronomique!
Mama mia, wat past er veel oogstrelend moois en watertandend heerlijks in zo'n stiefkwartiertje televisie!Uitzenddata Gorts Wijnkwartier

data


2018 Geen Hollandse Druivenplukkers

knip

De kwaliteit van de wijn wordt bepaald door de rijpheid van de druiven. Als tegen het eind van de zomer het weer begint om te slaan en de meeste wijnboeren hun druiven al veilig in de vaten hebben, laten wij ze nog hangen.
We willen ze laten profiteren van de aller, allerlaatste straaltjes zonnewarmte.
Maar ook weer niet te lang, want op dit kantelmoment in de seizoenen liggen allerlei ongure schimmels op de loer.
Een druivenoogst is voor ons een potje Russische roulette met de natuur.

 

Tot op het laatste moment blijft de oogstdatum in het ongewisse: vandaag? Morgen? Of toch nog een paar dagen uitstellen? In dit moeilijke wijnjaar kunnen we niets anders dan de oogst met lokale mensen te doen die we dezelfde dag nog kunnen oproepen.
Al die enthousiaste Hollandse wijntijgers die ons hun diensten hebben aangeboden om te komen helpen met druivenplukken: Merci mille fois! Onze dank is groot!
We hadden het graag gedaan, maar het onvoorspelbare klimaat maakt het onmogelijk om gebruik te maken van jullie genereuze aanbod.
Merci encore en hopelijk tot volgend jaar!  Allez, alvast Bon appétit & Hartelijk Santé!
sante


  Deel deze Slurp! op Facebook

Retweet deze Slurp!
stuur deze Slurp door

doorsturen
cliquez ici
gratis Slurpabonnement
mannetje
cliquez ici
sign up for English Slurp!
engesl
cliquez ici
stop Slurp
no
cliquez ici
Slurp archief

cliquez ici voor de vorige Slurps

cliquez ici for the
the English Slurp!Archive

 
mail ons

Heb je wat te zeuren, te piepen of te knorren?

[email protected]

 
volg ons
FByoutube
twittertwitter