header

Zomeroogst Château La Tulipe de la Garde 2010

woensdag 21 juli
stop  

Het stopcontact riep het ons in alle vroegte al toe: 'Hoeraaaaaaaaaaa, het régent!'

Dieuzijgeloofd! Nadat de wijngaarden al wekenlang geen druppel water hebben gezien en het zand bij de minste beweging opwolkte als woestijnstof, is de regen eindelijk gekomen. Wat vannacht begon als een gestadige zachte druivendouche, heeft zich in de loop van de ochtend ontwikkeld tot een vastberaden regenbui.

Het is de ideale beregening: niet te hard, zodat het water de druiven zou beschadigen of wegspat en niet in de grond kan doordringen, maar een mooie kalme notarisregen, die de druiven schoonwast en bedaard de grond inzakt zodat de naar water smachtende druivenwortels zich eraan tegoed kunnen doen. Grace Dieu en ga zo door!

regen
Maar onze Hollandse bikkels zijn 100 procent waterproof. Geen gelul, gewoon die vignes in. Om acht uur 's ochtends hullen onze druivenhelden zich in regencapes, plastic tassen en vuilniszakken en trekken wijngaardwaarts. Want er wordt gewoon doorgewerkt. Weer of geen weer. Keihard en kletsnat.

regen

In de wijngaard lijkt het nog iets harder te regenen dan op het château. Maar de plukkers hebben er maling aan. Lachend in de regen ontdoen zij de druivenstokken van wildgroei en overschot.

Cliquez ici voor een filmpje.

regen
regen
regen
regen

regen
Als het tegen elven ook nog eens begint te onweren, repatriëert de troupe naar het château voor een hete bak pleur.
regen
regen
caro

Doornat, maar trots op haar Troupe, wipt special forces-commander Caroline even het château binnen voor een snelle kop koffie.

guys

Na nog geen vijf minuten heeft de troupe alweer genoeg van het binnenzitten in de salle des vendangeurs en gehuld in opengeknipte vuilniszakken begeeft het druivenstrijderslegioen zich terug de wijngaarden in. 'No mercy! Regen of zonneschijn, wij gaan voor GOEDE wijn! Afknippen die hap!


De Bonte avond
Zonder zich ook maar een moment te storen aan de zware hoosbuien, hebben de Hollandse wijntijgers een reuzenwerk verricht: twee dagen eerder dan verwacht zijn we helemaal klaar.
tafel
tafel

De volgende ochtend...
leeg
De volgende ochtend is het château, op haar vaste bewoners na, weer verlaten...
croissants
... en hebben de vogels een feestontbijt met de restanten van het laatste plukkersontbijt: 23 croissants, ongeveer twee croissants per mus.