header

Zomeroogst Château La Tulipe de la Garde 2010

zondag 11 juli

De Historische Middag

In de tweede helft van de historische dag dat Nederland Spanje zal verslaan, arriveren 25 Hollandse wijnliefhebbers om rug en vingers op het spel te zetten voor de 'Vendanges Vertes', op Château de la Garde.

Een 'groene oogst', waarbij de missie is om in de hele wijngaard van twintig hectare, alle overtollige druiven weg te knippen. Zo kunnen de overgebleven trossen sterker en geconcentreerder van smaak worden. Én resistenter tegen druivenziekten, waardoor we onze wijn zonder bestrijdingsmiddelen kunnen vinifiëren.

tentjes
Zondagmiddag 16.00 uur. De zondagsrust van de dassen en de eekhoorns in het kasteelpark wordt verstoord door het gerinkel van tentstokken, resolute tenthamerslagen, gelach en een enkele Hollandse vloek als iemand op z'n vingers slaat.
tenten
La Holande est arrivée!   Sommige enthousiastelingen waren helemaal uit Nederland naar ons toe komen fietsen om te komen plukken.
azijn
De zomerpluk is behoorlijk wat ingewikkelder dan de oogst in oktober. In onze oproep hadden we dan ook uitdrukkelijk gevraagd om intelligente plukkers en pluksters. Dat dit verzoek niet volledig is gehonoreerd bleek uit een snelle inspectie van de tenten, waarbij iemand naar een wijnchateau met 60.000 flessen wijn, een fles WIJN meegenomen bleek te hebben! En nog wel een fles van de gevreesde Berticot, côte de Duras. Laten we hopen dat hij het verschil kan proeven met de aanpalende fles Bien Vu...
muur
In het kasteelpark is het vrij kamperen. Kies je plekje maar uit. Sommigen zochten de eenzaamheid en sloegen hun tent op daar waar de oude kasteelmuur het park van de wijngaarden scheidt, anderen verborgen zich met hun tijdelijk verblijf liever achter een bossage.
stoel

Archeoloog Joachim had kwartier gemaakt op een wat afgezonderde plek, waar hij uitzicht had op de oude fonteinruïne. 'Interessant stukje Gallo-Romaanse aqua-architectuur', verklaarde hij gedecideerd. 'Hoewel het ook vroege Renaissance kan zijn...'

We hebben hem maar niet verteld dat we dit spuuglelijke tuinmormel een paar jaar geleden abusievelijk in de uitverkoop bij de Franse Blokker gekocht hebben.

zwembad
Een slimmerik had zich geïnstalleerd met uitzicht op de trap naar de piscine. Goed gezien, want dat is waar het leven zich afspeelde, die Historische Namiddag, waarin Nederland Spanje in het gras zou doen bijten.

De Historische Avond

avond
Toen het tegen achten liep op de Historische Avond waarop Nederland het Spaanse net zou laten bollen, verlegde het epicentrum zich van de piscine naar het château. Verwachtingsvol dromden de orangisten rond de plukkerstafel.
hanneke

De spanning rond de aanstaande overwinning zinderde rond het oude kasteel en de allesoverheersende wil van deze Hollanders om vanuit het verre Frankrijk, onze jongens tóch te ondersteunen was hartveroverend om te zien.

Winnares van de paaldanskampioenschappen Almere 2009, Hanneke, wilde het volledig Nederlandse elftal op haar buik laten tatouëren.

  Defensiemedewerkster langeafstandsraketten Theo had zelfs zijn hele gezicht oranje geverfd.
tv

Om de aanstaande Hollandse overwinning te vieren, serveerde kasteelkok Cyril een speciaal 'Entrée Orange', met oranje groenten en oranjegekookte ganzeneieren in een Sauce Victoire.
Maar helaas: niemand had er oog voor. Men was veel te druk met azen op de beste plek voor de kasteelteevee; een bolbuikig zeventigerjarentoestel met een wiebelige sprietantenne en een scherm ter grootte van een scheerspiegel.

Cliquez ici en beleef het Historische Moment mee.

joost

Mondopmond-deskundige Joost wachtte het niet af; hij pakte zijn boeltje en verzekerde zich, met het bord op schoot, ongegeneerd van een plaatsje dertig centimeter voor het beeldscherm.

 

Dat zijn beeldschone tafeldame, operazangeres voor gehoorgestoorden Rosina, daarbij in eenzaamheid achterbleef, leek de rabiate voetballiefhebber niets te kunnen schelen.

 

De spanningen liepen zo hoog op dat huisdierpsychologe Joki, nog voordat het signaal voor de rust had weerklonken, al, zonder dat zij zich dat bewust was, tweeënhalve meter stokbrood naar binnen had gewerkt.

Cliquez ici en beleef de spanning mee.
tv

Zondagavond 21.55. De hoop is vervlogen. Verslagen slaan de orangisten de ondergang van hun heldenteam gade.

'Schneijdèr, van Bommèl, van Schtekelunbourg'...

Het heeft niet mogen baten...