Oogstheader.jpg

Dag 9, dinsdag 13 oktober

Ochtend

8.03 uur
Het is opnieuw een prachtige dag. Vandaag oogsten we La Côte, op de zonkant van de heuvel waarop het château ligt. Dat wordt het laatste perceel merlot, morgen plukken we de cabernet franc.

DruivenVroeg

9.01 uur
Het ontbijt zich achter de knopen. Door het vroege uur ontging het de meeste druivenjagers dat Bernards doorgaans uitstekende croissants, vandaag de smaak van kruipolie en de knapperigheid van een steunzool hadden. Maar als we aankomen in de vignes lachen de rijpe merlotdruifjes ons al tegemoet.

Ineke

09.33 uur
De druiven willen zó graag geplukt worden, dat Desert Storm-veteraan Ineke met de kracht de struiken wordt ingezogen. Maar dan kent de struik Ineke niet! Met een aantal flitsende knippen van haar secateur weet zij zich te bevrijden en even later liggen de opstandige druifjes keurig afgeknipt in haar cagette.

MarcoDaan

Vanachter de struiken kijkt Marco bewonderend toe.
'Wát een wereldwijf!' hoor je hem denken.

 

Daan is niet bijster geïnteresseerd in Ineke's militaire verrichtingen; hij moest gisteren alle dinerwijnen voorproeven en is vandaag in een enigszins wereldbeschouwelijke stemming.

Sjoerd

'Ik begrijp niet waar die stadsen zich zo druk overmaken,' schampert grootgrondbezitter Sjoerd en wijst met zijn secateur over zijn schouder. 'Zo'n stukje wijngaard heb je toch zó kaal!'

TrekkerEi
13.01 uur
In de verte luidt de kasteelbel voor het déjeuner alweer en even later hobbelt de kar het pad op richting lunchtafel.
 
In de gauwigheid legt een nachtegaal nog vlug even een eitje op de zonwarme druiven.

Mooi even tijd om een aantal intelligente vragen van Pieter Visser over de tien handgevulde vaten te beantwoorden:

Die druiven in die nieuwe, mooie vaten; worden de druiven nu geperst of gaan ze er in z'n geheel in ?
En dat toegevoegde ijs is voor de verkoeling begrijp ik, maar "verwatert" hierdoor niet de wijn als het ijs gesmolten is?

Onze oenologue noemt dit proces Vinification Integrale. We beginnen met elke druif stuk voor stuk voorzichtig van zijn steeltje te trekken. Dan even een klein kneepje erin geven zodat het sap eruit kan. Daarna verdwijnt de druif direct in een nieuw eikenhouten vat door de kleine opening in het midden.
De druiven in het vat beginnen meteen te gisten waardoor de temperatuur oploopt. Maar dat willen we niet, want bij een te snelle gisting verliest de wijn zijn fruitigheid. Daarom koelen we de wijn met droogijs en houden de druiven koel. Na elke 10 kilo druiven gaat er een laagje droogijs overheen; carboglace in het Frans, is de vaste vorm van CO2 en heeft een temperatuur van min 78 graden.
Zes keer per dag moeten de volle vaten heen en weer worden gerold over een houten spoorrails die Eric, de dorpstimmerman, speciaal daartoe in de chai heeft aangelegd.
Als het ijs tenslotte smelt wordt het weer gas en verdampt. We doen dus geen water bij de wijn.

Na drie weken komt de tonnelier en zaagt de bovenkant uit de ton. De inhoud wordt gezeefd, de druiven worden heel licht gekneusd, en alleen het sap gaat weer terug in het vat.
Daarna spijkert de tonnelier het vat weer dicht en laten we de wijn een jaar rijpen. Omdat de druiven de helft van de inhoud vormen, hebben we twee vaten nodig om er één te vullen.
Over een jaar en drie weken hebben we vijf vaten, ongeveer 1000 flessen, van de lekkerste wijn ter wereld. De fruitigste Franse merlot- en cabernet sauvignondruiven, liefdevol gekneusd door Hollandse vingers, in nieuwe vaten van het allerbeste Franse eikenhout. De inschrijving is geopend.

LunchIrenePaul

13.49 uur
Terwijl onderwatervegetariër Joost zich voor de derde keer tegoed doet aan de salade d'ecrevisses, probeert de wijnboer maar zo lang mogelijk te doen met de hem door Bernard toegewezen portie rauwe bonen.

 


De verleidelijke tandartsassistente Irene lijkt het intussen uitstekend te kunnen vinden met bedrijfsleider Paul.

ManuelaVignes

14.32 uur
Manuela is blij dat ze weer terug mag naar de wijngaarden. 'Dat geflikfooi, daar aan tafel.' sneert de geharde relatietherapeute. 'Het lijkt wel of ze geen schaamte kennen, die meiden!' Maar in haar kastanjebruine ogen glinsteren pretlichtjes...

 


Hoe heet het er aan tafel soms aan toe lijkt te gaan,
in de wijngaard is het inmiddels nog veel heter.
Hoogovens smeltpuncoördinator Joost (foto rechts), toch wel wat gewend, probeert vergeefs schaduw te zoeken in een merlotstruik.

MerlotCS

Mooi even tijd dus voor een wijnpraktijklesje: inzichtelijk in beeld de uiterlijke verschillen tussen merlot en cabernet.
Op beide foto's links de merlot: lange open trossen met een groot golvend blad, en rechts cabernet sauvignon: kleinere dichte trossen met een klein, plat, scherp gepunt blad met wat kleinere bladgatjes.

Lekkage
18.44 uur
Wijnreus Régis vindt dat het wel wat sneller kan aan de table de tri en maakt dit op niet mis te verstane wijze duidelijk.
  Alááárm! De opgeschrikte Hollanders werken nu in zo'n waanzinnig tempo dat de 800-litercuve klotsend begint over over te stromen. Philippe geeft een snelle schop tegen de noodstopknop en de hele vinificatielijn komt piepend tot stilstand. Vele liters kostelijke topwijn naar de kloten.
De wijnboer moet de neiging onderdrukken om het met een dweiltje van de vloer te soppen, boven een emmertje uit te wringen en terug in de cuve te gooien...

Klik hier en beleef het mee!

20.54 uur
Door al deze consternatie kunnen we pas vrij laat aan Bernards Boerderijkip met pommes Dauphine. Maar die smaakt daar alleen maar beter door. Om over de diverse flessen Haut-Médoc, Fronsac en Bordeaux supérieur, maar niet te spreken.
Allez à demain!