Dag 9, dinsdag 13 oktober |
8.03 uur |
9.01 uur |
09.33 uur |
Vanachter de struiken kijkt Marco bewonderend toe. |
Daan is niet bijster geïnteresseerd in Ineke's militaire verrichtingen; hij moest gisteren alle dinerwijnen voorproeven en is vandaag in een enigszins wereldbeschouwelijke stemming. |
'Ik begrijp niet waar die stadsen zich zo druk overmaken,' schampert grootgrondbezitter Sjoerd en wijst met zijn secateur over zijn schouder. 'Zo'n stukje wijngaard heb je toch zó kaal!' |
13.01 uur In de verte luidt de kasteelbel voor het déjeuner alweer en even later hobbelt de kar het pad op richting lunchtafel. |
In de gauwigheid legt een nachtegaal nog vlug even een eitje op de zonwarme druiven. |
Mooi even tijd om een aantal intelligente vragen van Pieter Visser over de tien handgevulde vaten te beantwoorden: Onze oenologue noemt dit proces Vinification Integrale. We beginnen met elke druif stuk voor stuk voorzichtig van zijn steeltje te trekken. Dan even een klein kneepje erin geven zodat het sap eruit kan. Daarna verdwijnt de druif direct in een nieuw eikenhouten vat door de kleine opening in het midden. |
13.49 uur |
|
14.32 uur |
|
Mooi even tijd dus voor een wijnpraktijklesje: inzichtelijk in beeld de uiterlijke verschillen tussen merlot en cabernet. |
18.44 uur Wijnreus Régis vindt dat het wel wat sneller kan aan de table de tri en maakt dit op niet mis te verstane wijze duidelijk. |
Alááárm! De opgeschrikte Hollanders werken nu in zo'n waanzinnig tempo dat de 800-litercuve klotsend begint over over te stromen. Philippe geeft een snelle schop tegen de noodstopknop en de hele vinificatielijn komt piepend tot stilstand. Vele liters kostelijke topwijn naar de kloten. De wijnboer moet de neiging onderdrukken om het met een dweiltje van de vloer te soppen, boven een emmertje uit te wringen en terug in de cuve te gooien... Klik hier en beleef het mee! |
20.54 uur Door al deze consternatie kunnen we pas vrij laat aan Bernards Boerderijkip met pommes Dauphine. Maar die smaakt daar alleen maar beter door. Om over de diverse flessen Haut-Médoc, Fronsac en Bordeaux supérieur, maar niet te spreken. Allez à demain! |