Oogstheader.jpg

Dag 6, zaterdag 10 oktober

Ochtend

Zaterdag 10 oktober 8.11 uur
Gekker moet 't niet worden! De troupe heeft er zó'n zin in, dat de voltallige equipe al trappelend van ongeduld klaarstaat, voordat de dag begonnen is!
Als de onthutste wijnboer slaapdronken komt aanwaggelen, wordt hij aangekeken met verwijtende blikken: 'Gaan we nog wat doen vandaag, of zit dat!?

Ochtendpluk

8.16 uur
De dappere troupe druivenkrijgers trekt de wijngaard in, nagezwaaid door achterblijvende table de tri-troupe.

 

8.32 uur
Attack! De plukkers springen van de kar, de kratten worden uitgedeeld. De hottists maken hun borst nat. De druiven proberen zich te verstoppen.

Houdingen
Plukhoudingen
Schoutbijnacht Niek heeft al sinds gisteren gekozen voor de lasvammerug-positie. Nochtans verbaast hij een ieder door totaal geen lasvanzerug te hebben.
 
Honorair consul Jo werpt zijn 2 meter 11 lange lichaam bij iedere struik in de kniel-houding, alsof hij elke wijnstok een huwelijksaanzoek doet.
 
Damesvogelaar Sebastiaan neemt het zekere voor het onzekere en opteert voor de 'Sitting Bull-positie'
Hottisten

9.19 uur
Chef d'Equipe Youssef belt: de troupe vordert te langzaam. Hij komt hottists tekort. Regisseur Paul en de wijnboerzelf, normaliter uitsluitend bezig met werk uitdelen ipv een poot uit te steken, moeten nu zelf aan de bak.

 


Het komt hen slechts op hoongelach en ongelovige blikken van leeuwendompteuse Siska en haar plukmaatje Niek te staan.

Vechtfilm-choreograaf Sjoerd (l) en nomenclator Joost (r) zijn pas vanochtend aangekomen en bovendien te goed opgevoed. Bij de verschijning van het potsierlijke would-be hottistenduo slagen zij er met bewonderenswaardige zelfbeheersing in, om niet in lachen uit te barsten.

Hottist2

10.28 uur
De wijnboer volhardt in zijn wens om als hottist deel te nemen aan de pluk.

 

Paul legt hem nog één keer uit dat je dan ook drie volle druivenkratten op je rug moet dragen. Kunstschaats-haptonoom Cor (midden) maakt zich ernstig zorgen en staat klaar om in te grijpen. Op de achtergrond belt Jean-Marc alvast een ambulance.

 

Siska kan een schaterbui niet langer inhouden. Met een inderhaast afgerukte tros druiven smoort echtgenoot Karel haar lachsalvo.

Aantafel

12.49 uur
Kasteelkok Bernard heeft de lunch alweer klaar: Salade de hareng et pommes de terre gevolgd door een Pot au feu surprise, uiteraard af te sluiten met een dessert.

 


De troupe bestaat inmiddels uit 32 plukkers, waardoor er voor de wijnboer en druiventrapster Caroline helaas geen plaats meer is.

Lunch

Als het hoofdgerecht wordt geserveerd ontstijgen er watertandende aroma's uit de schaal; de uitgehongerde plukkers beginnen ongeduldig hun borden vol te scheppen.

 

Plotseling blijkt dat Bernards hoofdgerecht bestaat uit dikke frieten en een schaal afgeknipte plukkersvingers in rodewijnsaus.

Vallen

Dit wordt Siska teveel. Met een hoge gil van schrik laat zij zich achterover van de bank vallen, een aantal tafelgenoten in haar val meesleurend.

OpeenRij
13.52 uur
De betrekkelijke rust is wedergekeerd. Alles is op. De Lasvammerug-troupe maakt zich voorzichtig gereed om de heilige druivenoorlog te hervatten.
Pippijn  

De behulpzaamheid zelve, bood Bill Gates-erfgenaam Pippijn aan de wijn voor vanavond vast even voor te proeven, hetgeen hem vriendelijk doch beslist geweigerd werd.

Het zich omringd weten door vele tienduizenden liters kwaliteitswijn in wording heeft onze benjamin-plukker kennelijk het hoofd op hol gebracht, want even later betrapten we hem terwijl trachtte een jerrycannetje te vullen,naar eigen zeggen 'voor vanavond bij de tent...'

Ontstelen

15.38 uur
De 'Jeune vigne' is een cabernet sauvignon wijngaard langs de oprijlaan van het château met stokken van vier jaar oud. In de loop van dit jaar hebben we twee keer, in mei en in juli, 30% van de druiven weggeknipt en nu hangen er nog maar twee trossen per struik.
De troupe heeft zojuist de hele jeune vigne In anderhalf uur tijd geoogst. Nu zitten ze op omgekeerde druivenkratjes buiten in het zonnetje en trekken met de hand de druiven van de steeltjes.

Barrique

Al dat monnikenwerk is nog steeds voor ons experiment met de tien handmatig met druiven gevulde eiken vaten. Er gaan ongeveer 100 kilo druiven in 1 vat en het onstelen en vullen van 1 vat vergt ongeveer 5 uur.
Links een tele-dichtbij opname van het inwendige van het met druiven gevulde vat. Rechts het stoomspuitende vat, nadat er een laagje droogijs aan is toegevoegd om de gistende druiven koel en de fermentatie traag te houden.

CaroIlja

Alleskunner Caroline heeft in nog geen uur tijd een hele emmer vol druiven gestript.

 

16.32 uur
Als de wijnboer met een lullig half emmertje komt aanzetten, struikelt hij over een losliggende slang en rolt de oogst van twee uur verbeten druiventrekken over de vloer. Gelukkig helpt zoontje Klaas met oprapen.

Kir

20.07 uur
De eerste week druivenplukken zit er op. Vanavond vieren we de Paule, een traditioneel druivenplukkersfeest ter ere van de laatste schep druiven die het vat in gaat. De wijnboer overlegt met kasteelkok Bernard de omvang van de dosis crême de cassis voor een royale Kir royale.
Terwijl Bernard met de Guillotine à pain de broodmanden begint te vullen zet de wijnboer zich aan het inschenken der glazen, hierbij geholpen door zoontje Klaas, speciaal overgevlogen uit London waar hij zegt 'Business' (?) te studeren.

Plukkers1

Vanvond nemen we afscheid van een aantal plukkers die in korte tijd goede vrienden zijn geworden.
Van links naar rechts: Marion & Wilco, Mark & Mark, Roel & Cor.

Plukkers2

Jo & Ton, De Gillina's, Guus & Ivar. Allemaal ontvingen zij een welverdiend afscheidscadeau plus het onderstaande officiële Plukkersdiploma.

Certificaat

Avond

Vandaag zijn er alweer een aantal nieuwe plukkers aangekomen, zodat het aantal disgenoten inmiddels is opgelopen tot 35 hongerige personen.

 

20.48 uur
Kasteelkok Bernard laat zich niet van zijn stuk brengen door de Hollandse festiviteiten. Geconcentreerd besprenkeld hij de Agneau boven de roodgloeiende druivenstronken met een stok waaraan een kwastje van basilicum blaadjes, gedompeld in olijfolie.

Buffet

21.02 uur
Tijdens de uitreiking van de cadeaukisten, het zoenen en de foto's, heeft menige plukker stiekem zijn watertandende oog over het koude buffet laten glijden.

 

Maar dan is het zover! Als een troep uitgehongerde tijgers storten de plukkers zich op Bernards prachtig vormgegeven creatie.

Spit

21.10 uur
Terwijl Bernard zijn lam nog 'ns ronddraait boven de braise, vullen de plukkers twee borden tegelijk.

 

21.54 uur
Het is zover! Het lam is gaar. Bernard en sous-kasteelchef Eric nemen het gebraad op de schouder en dragen het naar de serveertafel.

Klik hier voor een live-verslag.

Klaas

22.03 uur
Spontaan benoemt sous-kasteelchef Eric, zoontje Klaas tot eregast van de avond en serveert hem als eerste van het gebraad. 'Voldoende zo, monsieur?' informeert hij zorgzaam. 'Of wilt u dat ik er nog een pootje bijleg?'
Maar de de jonge kasteelheer lijkt voorlopig tevreden met de hem aangeboden portie.

Kaas

Als Bernard en Eric druk aan het serveren zijn, neemt modekoningin Marion stiekem een kijkje in de keuken. plotsklaps staat zij oog in oog met de mooiste plateau de fromages die zij ooit heeft gezien. Zij slaakt een kreet van verrukking, rent naar buiten...

Bernard

... en springt Bernard in de armen. 'Bernard! Ik wil met je trouwen!' juicht ze en drukt zich aan de brede koksborst. In een poging zijn meester te beschermen grijpt Eric haar om het middel, maar de oersterke modekoningin neemt het tengere koksmaatje in een klemvaste dubbele nelson en laat niet meer los.
'Eerst kaas! Eerst kaas!' joelt ze lachend.
Voor Bernard zit er weinig anders op dan zijn hand over zijn hart te halen...