Oogstheader.jpg

Dag 5, vrijdag 09 oktober

OpTractor

Vrijdag 9 oktober 08.58 uur
Het is nu nog mistig, maar rond elven zal de zon doorbreken en zou het wel 'ns fiks warm kunnen worden.
Jean-Marc rijdt de plukkers met de kar naar de vignes.  Veiligheidshalve bindt hij, samen met Régis, de planken van de gammele kar met een stuk touw aan elkaar. Zij zijn inmiddels aan hun Hollandse collega's gehecht geraakt en willen niet dat er halverwege de reis een paar in de druivenstruiken kukelen.

TableTrie

10.58 uur - meanwhile back at the ranch...
Terwijl de plukkersploeg in de wijngaard kist na kist met druiven vult, worden aan de table de tri onder luid gezang de beste druiven geselecteerd.

Klik hier voor een live opname.

Marianne Nobel mailt de volgende prangende vraag: Zo'n table de tri, waar dient die nou eigenlijk voor?
Goeie vraag, Marianne! Dat ding is er duur genoeg voor. Hou je vast, daar ga je:
De steeltjes van de druiventrossen zitten vol met foute tannines en geven een harde, vegetalige smaak aan de wijn. Een échte takkensmaak. Die moeten er dus uit.
Dit jaar produceren we 10 houten vaten waarbij we dat met de hand doen. De rest van de trossen wordt ontsteeld via de egrappoir, de ontsteelmachine en gaan in de gewone cuves.

TableDeTrie

Dit is een kaart van de route: de druiven komen uit de wijngaard en worden op de table vibrante gestort, de vibratortafel. Daar worden blaadjes, takjes, verdroogde, of onrijpe druifjes eruit geschud. De trossen belanden dan op table de tri nr. 1, waar vier plukkers er met de hand uit halen wat je niet in de wijn wilt:
slakjes, spinnetjes, verdroogde of onrijpe druifjes.
De Giraffe voert de trossen mee naar boven, naar de egrappoir. Daar worden de druiven ontsteeld. De losse druiven vallen op table de tri nr. 2, waar 8 plukkers er met de hand álles uithalen wat geen druif is. Hierna vallen de druiven in de pompe peristaltique. Een model pomp die is uitgevonden voor de cardiologie en doorontwikkeld voor de betere wijnbouw: hij perst de druiven niet, maar kneust ze licht en duwt ze met zachte dwang richting cuve, het roestvrijstalen vat. Daar wordt de temperatuur middels een koelinstallatie rond de 9 graden gehouden zodat de wijn mooi langzaam vergist, waardoor de natuurlijke fruitsmaak van de druiven behouden blijft en er na een week of wat een verrukkelijke wijn ontstaat.

Klik hier voor een live-verslag.

SpinnenSlakken

Dit is dus waar een table de tri voor dient: om te vermijden dat de wijn 'een mooie afdronk van spinnenpoten met een hint van slakkenslijm' krijgt. Het is heel bio al die natuur, maar liever niet in je glas.

Insekten

Dit is de bak onder de table de tri. De natuur kruipt je al tegemoet!

Yaron  

10.58 uur
Zojuist arriveerde plukker Yaron, direct uit Holland.
Hij was om half drie vannacht vertrokken en zonder stoppen de hele nacht doorgereden.
Bij aankomst parkeerde hij zijn voiture onder de boom en nam niet eens de tijd om z'n tent op te zetten, of even bij te knorren, nee, gewoon hup! Bak pleur d'r in en aan de slag.
Zijn medeplukkers onderwerpen de nieuwe Hollandais meteen aan een ontgroenings-torture-test door 'm drie volle kratten druiven op z'n nek te schuiven, maar de Hollandse die-hard lacht daarom. Zo licht als een veertje brengt hij zijn druivenvracht naar de aan het eind van de wijngaard geparkeerde trekker, waar Jean-Marc hem van zijn last ontdoet.

GuusNiek

11.03 uur
Cultuuroptimist Guus heeft vandaag op een haar na zijn tweede vinger afgeknipt. Maar pas de problême; Guus ziet dit als een een 'Blessure d'Honneur'.

11.51 uur
Aardappelmagnaat Niek arriveert (foto rechts). Hij had zijn chauffeur de opdracht gegeven de hele nacht door te rijden teneinde zijn Rolls Royce Phantom hier bijtijds op het kasteelgrind te kunnen parkeren. Bij aankomst wilde Niek direct de wijngaarden in om te helpen plukken. Maar om hem enig inzicht in het produktieproces te geven, roosterde teamleidster Caroline hem echter eerst een uurtje aan de table de tri in.
Gelukkig maar, want Niek bleek in de veronderstelling dat de druiventrossen eerst aan elkaar geknoopt dienden te worden alvorens ze de egrappoir ingaan.

DennisKarelMannen

14.32 uur
Na de lunch aan de oude plukkerstafel waren een aantal vendangeurs hun secateur kwijt.
Uiteindelijk bleek druivencommando Dennis degene te zijn die zich meester had gemaakt van hun snoeigereedschap.
Dennis was dusdanig in de ban van het plukken geraakt dat hij alle druiven van de hele wijngaard voor zichzelf willde houden.

 

20.11 uur
Nieuw plukteam Karel (l.) en Siska (onzichtbaar) is gearriveerd. Karel is zó onder de indruk van de kasteel-ambiance dat hij, zonder het zelf te merken, alle op tafel staande glazen begint te ledigen.
Sexshopeigenaar Jonathan (midden) en stratosfeer-planoloog Arjan (r.) houden angstvallig hun glas Tulipe rosé vast.

GroteFles

20.16 uur
Het is de wijnboer naar de bol gestegen. Ontroerd over het enthousiasme en de werklust van zijn fantastische troupe vendangeurs, is hij afgedaald naar zijn privékelders en heeft daar een Méthulasem Château de la Garde millésime 1999 Réserve du patron opgediept. Deze monsterfles, bewaard voor bijzondere gelegenheden als geboorte, huwelijk of sterfgeval, wordt nietsontziend ontkurkt en met gulle hand uitgeschonken aan de dappere wijnkrijgers.

Certificaten
20.28 uur
Oogstweek nummer 1 nadert zijn einde. Morgen nemen we afscheid van een paar inmiddels dierbaren.
Om het doorbijten van de navelstreng wat te verzachten, heeft de wijnboer voor elke vertrekker een kistje met enkele bescheiden doch waardevolle souvenirs, waaronder een officiëel diploma Vendangeur Passionné.
GroteFles2

22.24 uur
De monsterfles beweegt zich inmiddels geheel op eigen houtje over de lange tafel.
Micro-meteoroloog Daan is net te laat en moet met lede ogen toezien hoe de méthusalem hem passeert en door Karel in een vastbesloten houdgreep genomen wordt.

Avond  

23.55 uur
De wijnboer strompelt de torentrap op naar zijn mandje.
Bij een schietgat blijft hij nog even staan op de toejuichingen van zijn dankbare troupe in ontvangst te nemen. In de holle kasteelgang is het gejuich slechts gedempt hoorbaar en wordt overstemd door het zachte tikje van een vallende traan op de stenen traptreden. De wijnboer, weinig als hij gewend is aan aandacht, begeeft zich dankbaar en ontroerd te ruste.