Oogstheader.jpg

Dag 4, donderdag 08 oktober

DaanNielsPip

9.01 uur
De beloofde regen is uitgebleven; het is stralend mooi weer.
's Ochtends vroeg worden we verblijd met de komst van drie verse plukkers. Van links naar rechts: Daan, Niels en Pippijn. Ze hebben de hele nacht doorgereden om ons te komen helpen en zijn zonder te slapen direct de wijngaarden in getrokken. Hierboven een historische opname, alledrie nog in bezit van vingers.

Oogstmachine

Dit is de oogstmachine van een buurman. Een hels apparaat dat de druiven, die al de hele zomer een beetje suf aan de struiken hangen te dommelen, met geweld van hun steeltjes slaat. Met een reuzenslurf met stormachtige zuigkracht zuigt hij daarna de gekwetste slachtoffertjes, plus al het andere wat er zich in de wijngaard bevindt, zijn buik in.
Je begrijpt natuurlijk wel dat je door je druiven op zo'n manier te oogsten, niets anders kunt krijgen dan getraumatiseerde wijn met de smaak van slakken, takken en andere ongemakken.

GillinaRegis

Onze tractorist Régis zijn we helaas kwijt. Gillina 1 en Gillina 2 zijn in korte tijd zó op de gemoedelijke wijnreus gesteld geraakt, dat zij besloten hebben hem te adopteren en mee naar huis te nemen.

Toastjes

De overgelukkige Gillina's waren hier zo mee in hun sas dat zij dit wilden vieren door de voltallige troupe te trakteren op toastjes foie gras en kaviaar.
Huisdierfluisteraar Guus en boomtherapeut Ivar boden spontaan hun diensten aan als serveerboy.

Menu

14.00 uur
Na een lunch van lamscoteletjes en salade van varkensoor, wordt de troupe in twee equipes verdeeld: een plukploeg en een ontsteelploeg.

SebasHarmjan

16.32 uur
Bij terugkomst van de plukploeg laat Philippe de oogst 2009 proeven. De wijn is nog geen wijn, maar druivensap. Maar het is nu al duidelijk dat dit sap een gespierde structuur, een bloedmooie kleur en een stralend aroma heeft. Dit gaat een wijn opleveren waar je autoradio's voor gaat stelen. Om die reden serveert Philippe zijn hemelse brouwsel dan ook in een reageerbuis, zodat iedere plukker exact 10 milliliter heeft om het resultaat van zijn arbeid te proeven.
Mergelgrotgids Sebastiaan (links) is vandaag aangekomen. Hij vond het sap zó lekker, dat hij niet meer kon stoppen met drinken en in één teug de gehele wijnbuis ledigde.
ABN-bonusmanager Harm-Jan (rechts, ook vandaag aangekomen) probeert met de kracht van een oogstmachine de laatste druppels uit de buis te zuigen.

DaanJeroenNielsHarry

16.48 uur
Daan, Jeroen en Niels, alle drie vandaag gearriveerd, kijken verwachtingsvol naar Philippe of die de wijnbuis nog een keer wil vullen. Ze vergeten daarbij totaal dat de table de trie gewoon doorloopt en er dus allerlei onheil in de wijn dreigt te verdwijnen. Met een forse schop tegen de noodknop brengt Philippe de machine bijtijds tot stilstand.

 


Kerkraamglaszetter Harry weet met zijn speciaal aangenaaide reuzenhand de voortrollende druivenstroom nét op tijd te bedwingen.

SteeltjesCor

De Gillina's hebben het inmiddels zó knus met tractorist Régis, dat zij ter plekke een nestje van druivensteeltjes hebben gebouwd om in te gaan wonen.

 

Solozeiler Cor heeft een theorie ontwikkeld dat druiven nadat zij afgeknipt zijn, op de lopende band nóg een keer afgeknipt moeten worden. Ondanks bezorgde blikken van zijn medeplukkers, laten zij hem maar begaan.

Heksenkring

Terwijl de wijnboer de slaap der onschuldigen slaapt, gebeuren er in zijn park vreemde dingen. Een heksenkring van lege wijnflessen om een plukkerstent, bijvoorbeeld.

Petanque

19.58 uur
Een harde kern van enthousiastelingen die nog steeds hun armen omhoog kunnen krijgen, besluiten de dag met een potje pétanque op het grind van de cour.

rooster

In afwachting van de uitslag laat Kasteelkok Bernard 26 boerenkippen aanbranden.

Diner

21.51 uur
Ondanks dat de buitentemperatuur nog steeds zwoel en heerlijk is, heeft men ervoor geopteerd deze avond binnen te dineren. Ook wel 'ns leuk. Kan eindelijk de met veel moeite op tijd klaar gedrilboorde salle des vendangeurs in gebruik genomen worden.
Tweede van links de hedenochtend gearriveerde sterplukker Jeroen, die na twee weken druivenplukken op Château Mouton Rothschild eindelijk wel 'ns een beetje kwaliteit wilde.