Oogstheader.jpg

Dag 3, woensdag 07 oktober

IvarCaro2
06.03 uur
Interimgynaecoloog Ivar begint de dag volgens een vast patroon. Eerst zijn joggingronde om de kasteelheuvel, dan een uur lang keiharde karate-oefeningen met ontbloot bovenlijf. Vervolgens installeert hij zich met een fles ijskoud bronwater op de oude chateau-muur om te mediteren in het gouden licht van de opgaande zon. Pas daarna verschijnt hij aan het ontbijt. Elke ochtend stipt om 08.00 uur en elke ochtend in opperbest humeur!
  7.09 uur
Webmeesteres Caroline is eveneens vroeg uit de veren. Reeds bij het krieken van de dag is zij de Lasvammerug-site van de laatste nieuwtjes aan het voorzien. Haar enige ontbijt bestaat uit een half kopje dauwdruppels.

09.34 uur
De hemel is licht gesluierd, waardoor het minder heet is dan gisteren. In de chai hangt de zware geur van uitgeperste druiven en wijn. Vandaag oogsten we het perceel dat vanwege zijn vorm 'Le Triangle' genoemd wordt.
TonJo

Hottist Ton(l) begint de fijne kneepjes van het vak door te krijgen: hij plaatst de volle druivenkratjes op de draagbeugel van zijn maatje Jo (r). Die, onwetend van het feit dat hij nu álle volle kratjes op zijn rug draagt, niet merkt dat Ton met lichte tred en lege rug, fluitend achter hem aan kuiert.

DennisDirk

9.37 uur
Wijngaardcommando Dennis laat aan zijn gisteravond gearriveerde plukmaatje Dirk zien, hoe een tros druiven eruit ziet.

 


Maar het is al te laat; met een verschrikte poging tot een glimlach toont Dirk zijn bebloede t-shirt en zijn bijna afgeknipte pink. En zijn dag moet nog beginnen!

CoRoelCor

Vanuit het druivenstruikgewas slaat oceanograaf Wilco het een en ander gade met een glimlach die een diabolische combinatie van medelijden en leedvermaak uitdrukt.

 

11.44 uur
Plukkers Roel (l) en Cor (r) zijn tegelijkertijd hun secateur verloren. Tastend trekken zij door het druivenstruweel op zoek naar hun snoeigereedschap.

IljaTon

11.49 uur
In zichzelf vloekend stapelt de wijnboer volle druivenkratten op elkaar, in ongeduldige afwachting van een hottist om ze naar de trekker te dragen.

 


Maar Hottist Ton heeft de wijnboer in het snotje en houdt zich zorgvuldig schuil achter het gebladerte.

Triangle

Gelukkig heeft chef d'equipe Youssef alles dusdanig strak georganiseerd dat de Triangle precies voor de lunch volledig van druiven ontdaan is.

2009 gaat het beste wijnjaar worden dat we ooit gehad hebben. Bovendien gaat de Equipe Hollandaise inmiddels als een speer. Men is vrolijk en ultra-gemotiveerd en iedereen weet precies wat ie moet doen. Onze Franse ploeg is er zeer gelukkig mee en we krijgen van alle kanten complimenten: 'Les Hollandais, ils travaillent bien!' Ondanks dat hun conversatie met de Hollanders voornamelijk via bodylanguage plaatsvindt, is de stemming opperbest en er wordt honderduit gekletst en gelachen.
Tout le monde est heureux!


Roel

14.03 uur
Kernfycus/surinamer-imitator Roel heeft zich de lunch van Salade choux doux gevolgd door een Boeuf Bourguinonne au Bordeaux rouge, goed laten smaken. In de schaduw van de chai heeft hij het zich gemakkelijk gemaakt en ondanks de snerende opmerkingen van de wijnboer, ontsteelt hij volledig ontspannen druif na druif. 'On est bien ici', lacht hij in perfect Canadees.

Avond

19.58 uur
We hebben geoogst als gekken. 'De druiven moeten binnen! Morgen gaat het regenen!' klonk het alarm.
Als de dag teneinde loopt is de Triangle volledig geoogst en staan de druiven in kratten veilig onder de overkapping van de chai. In het dorpje aan de overkant van de Dordogne branden de lampjes al.

 


Maar men is wijnboer of niet; als de plukkers fris gedoucht, hongerig de lange tafel voor het chateau opzoeken en Bernard de bordjes voor het voorgerecht klaarzet...


Opruimen1

... moet het materiaal nog schoongespoten en de druivensteeltjes opgeveegd. Terwijl  aan kasteelzijde de kurken reeds knallen moet de wijnboer, samen met wijnreus Régis, wijnkabouter Jean-Marc en Maitre de chai Philippe, nog even een uurtje door.

Klik hier voor een filmpje.

Opruimen2

20.25 uur
De kwaliteit van de druiven is dit jaar zó onwaarschijnlijk goed, dat de wijnboer geen druif wil missen. Als niemand kijkt plukt hij hij stiekem de laatste druifjes uit de berg weg te gooien steeltjes.

Carboglaz

20.33 uur
De geredde druifjes passen nog nét in het vat, voordat Philippe er een laatste laag Carboglace opstort om de temperatuur onder de 15 graden te houden voor een mooie langzame gisting.

Vaten

Dit jaar opteerden we voor top-tonneliers Seguin Moreau en Radoux. Ik zag net in de krant dat ik voor de prijs van één vat uit hun atelier, drie weken geheel verzorgd naar Torremolinos kan.
Gelukkig dat ik net 40 van hun vaten gekocht heb. Je zal maar 40 keer naar Torremolinos moeten...

Allez, we gaan bikken! Á demain!