Oogstheader.jpg

Dag 2, dinsdag 06 oktober. Stralend weer; 25 graden.

Ochtend

Een plukdag op een wijnchâteau begint met het vaste ochtendritueel, waarbij elke plukker even zijn vingers natelt en de resterende vingers met de kasteel-EHBOdoos van een snelverbandje voorziet.
Vanwege hun uitstekende prestaties in het veld mogen sterplukkers Ton (L) en Guus (R) als eerste met de doos.

 

Groepscoördinator Caroline legt middels een eeuwenoude geheime kasteelkaart aan haar plukteam uit welke percelen er vandaag aan zullen geloven.

Op de achtergrond kijkt de koksmobiel van kasteelkok Bernard verwachtingsvol toe.

 

Vanavond worden de plukkers getfêteerd op Entrecôtes vigneronnes. Kasteelkok Bernard test de klaargelegde Cabernet Sauvignontwijgen alvast op de juiste graad van droogheid.

LaboPaul

Met twee echantillons van de oogst van gisteren vertrekt Maitre de chai Philippe in vliegende vaart naar het Labo in de stad. Het druivenknijpen heeft zijn handen getaand met tannines. Van hoogwaardige kwaliteit overigens, want de zwarte kleur is er met geen zeep ter wereld meer af te krijgen.

9.32 uur
Bedrijfsleider Paul komt zijn gebruikelijke half uur te laat aanscheuren en doet nog één keer aan de verbaasde Hollanders voor hoe je een tros druiven handmatig ontsteelt.

Dennis

Rocketscientist Dennis moet niets hebben van dat getrut.
'Geef mij m'n stratenmakersknietjes maar, dan ga ik lekker de wijngaarden in!'

In de strijd voor kwaliteit vallen slachtoffers. Dat was zo toen de mens wilde leren vliegen en dat was zo tijdens de Franse revolutie. Deze wijngaardbewoner is de confrontatie met de aansnellende fourwheeldrive van bedrijfsleider Paul niet zonder kleerscheuren doorgekomen.

IljaKnijpt

Vanwege zijn aangehoudende gevit, is de wijnboer door zijn medeplukkers in een afgezonderd verdomhoekje gezet, alwaar hij in eenzaamheid zijn trosjes knijpt tot hij zijn vaatje vol heeft.

LangeTafels

11.13 uur
Kasteelkok Bernard hangt vast het Menu du jour voor de lunch op: Crudité's ('wreedheden') en een Blanquette de veau met rijst.

 

13.01 uur
Als uitgehongerde tijgers vallen de plukkers aan op de
dampende schotels. Bernards gerechten smaken als nooit tevoren en worden ruim besprenkeld met...

... inderdaad: water, want de temperatuur is inmiddels opgelopen tot 31 graden.

Plukkers

16.56 uur; 32 graden
Het plukken zit erop voor vandaag. Heet en bezweet is de Equipe Hollandaise over het stoffige pad terug komen lopen uit de wijngaarden.
Nu hebben zij zich, buiten in de schaduw, gezet aan het handmatig ontstelen van de zojuist geoogste trossen druiven. Het zingen van Hollandse voetballiederen, zoals gisteren, blijft gelukkig uit.

PhilippeRolt

Teneinde het het ijs met de druiven te vermengen, moet Philippe de tot de rand gevulde tonnen zes keer per dag een allez-retour geven. Speciaal voor dit doel heeft de dorpstimmerman onze chai van een twaalf meter lange houten spoorrails voorzien.

Aad

Tijdens het ontstelen legt damesfilantroop en maangrondverkoper Aad (L) uit aan plukkers Wilco, Ton en Jo hoe je de vierkantemeterprijs van de achterkant van de maan tot drie cijfers achter de komma kunt vaststellen.

Lieveheersbeestje   18.12 uur
Dat bio-gedoe van ons kost een hoop tijd, energie en geld. Toch krijgen we er ook veel voor terug, zoals deze kleine wijngaardbewoner die maar geen afscheid kan nemen van zijn geliefde bed van zachtzoete merlotdruiven. Vanzelfsprekenderwijs hebben we hem er met een druiventwijgje voorzichtig tussenuit gevist en naar buiten gebracht, alwaar we hem een goede reis hebben gewenst en hem zijn vrijheid hergeven.
Parc

18.59 uur 31 graden
We hebben een vroegertje vandaag. Zojuist heeft de equipe het zich gemakkelijk gemaakt en zich met een koel glas Tulipe-rosé aan de rand van het zwembad of in de hangmat gevleid.

GilinaBas

20.03 uur
Als de bel voor het diner geluid wordt, heeft kasteelkok Bernard de sarments voor de barbecue reeds ontstoken.
Verwachtingsvol zetten Gillina en Bas de riem vast een gaatje verder.

 

20.06 uur
Bernard heeft het doorgezaagde olievat dat hij als barbecue aanwendt, iets te dicht bij het kasteel opgesteld, zodat het oude gebouw in vlammen dreigt op te gaan.
Terwijl de kurkdroge oleanderstruik in de bloembak vlam begint te vatten, tracht hij zijn niet al te slimme assistent-cuisinier Eric de werking van een brandblusser uit te leggen.

Toren

20.06 uur
Hoofd security Caroline heeft zich veiligheidshalve alvast teruggetrokken achter de tralies van de torenkamer.

Avond

21.24 uur
De rust is hersteld, het voorgerecht, een salade de pâte et avocats fraiches zit achter de knopen. In afwachting van de entrecôtes vigneronnes zijn de eerste acht flessen La Tulipe uit eigen vat er al onder gejuich doorheen gegaan.

 

22.58 uur
Boven de nagloeiende grillade heft Bernard het glas op een geslaagde soirée.

Allez, à demain!