Oogstheader.jpg

Dag 1, maandag 05 oktober. Stralend weer; 25 graden.

Hier in de streek is men van mening dat Nederlanders geen druiven kunnen plukken. Watjes, amateurs, slomo's. Dat is ongeveer het imago. Vandaag gaan we het tegendeel bewijzen: een Swatteam van achttien gepassionneerde wijnliefhebbers is vanochtend om negen uur precies de wijngaarden ingetrokken. Achttien vlijmscherpe snoeischaren en 180 Nederlandse vingers voeren een strijd rond een wijngaard vol rijpe merlottrossen.
Vanavond bij het apéro gaan we tellen hoeveel vingers er nog over zijn.

Pigeonnier

Omdat het zulk prachtig weer is, moesten we twee dagen eerder beginnen met plukken. Bovenstaand een foto van onze parcelle Le Pigeonnier, genoemd naar de duiventoren uit 1347, op de achtergrond zichtbaar. Hier nog met de plukkers uit het dorp.

Kaart

De wijngaarden van Château de la Garde zijn verdeeld in een dertigtal kleine perceeltjes, elk met hun eigen microklimaat, hun eigen terroir en hun eigen naam. De opbrengst van elk perceel wordt apart geoogst, apart bewaard en apart gevinifiëerd.

Bruno en Ilja  

Zaterdag 3 oktober
Een dag voordat een twintigtal Nederlandse druivenplukkers zal arriveren, overlegt de wijnboer met oenologue Bruno Lacoste, welke percelen we morgen zullen 'attaqueren'.

Parc

Zondagmiddag tegen vieren begint het kasteelpark zich langzaam te vullen met Hollandse tenten.


Ochtendpluk

Hedenochtend 5 oktober 9.03 uur.
Na een ontbijt met grote bakken pleur en verse croissants, proberen de eerste plukkers voorzichtig hun persoonlijke plukhouding. Plukker Guus opteert hier voor de zogenaamde 'gebedshouding'. Hij weet nog niet dat men na een uurtje in deze houding geplukt te hebben, niet meer zonder professionele hulp overeind komt.

Klik hier voor een live-verslag.

Tractor

9.18 uur
Hottiste Mark heeft nog niet helemaal de slag te pakken, hoe de hotte achterwaarts vanuit de rug op de trekker te plaatsen.
Régis en tractoriste Jean-Marc geven in steenkolen-Nederlands aanwijzingen. Aan hun lichaamstaal is te zien dat zij een hard hoofd hebben in de prestaties van hun tijdelijke Nederlandse collega's. 'Watjes...', zie je ze denken. Of erger.

Harry

Dan hebben zij toch buiten de wijnboer gerekend, die als hottist de 2 meter 12 lange Harlem Globetrotters- spits Harry heeft ingezet! 

BasJonathan

9.21 uur
Plukker Bas had in eerste instantie enige moeite met het opsporen van de tussen het gebladerte verscholen druiventrossen.

 


Jonathan had in eerste instantie hetzelfde probleem en begon overijverig de gehele wijnstok aan een snoeibeurt te onderwerpen.

GillinaMarion

De hartveroverende Gillina koos voor het tegenoverstelde en knipte in haar enthousiasme elke tros, druif voor druif, af.

Gelukkig hielp Marion (miss Veghel 2006) met enige in krachtig Brabants gestelde aanwijzigingen de worstelende plukkers uit de droom...

JonaIvar

... zodat het echte plukken kon beginnen.

 

Hottist Ivar (l.) en plukker Guus (r.) legden e.e.a. direct vast voor het nageslacht.

DragenAfpakken

De druivenpluk is een vruchtbare bodem voor beginnende romances. Het hand in hand wegdragen van een kratje druiven werd door opzichter/slavendrijver Youssef evenwel niet getolereerd.

 

Ook het stiekem plukken van andermans druiven, wat plukker Ton hier probeert, is niet toegestaan.

TrieVinger

Na een uurtje plukken wordt er gewisseld. Vermoeide plukkers krijgen even relatieve rust aan de table de trie, de sorteertafel. Jonathan vraagt Arjan of hij nu de stelen in de afvalbak moet gooien, of juist de druiven.

 

De wijnboer, die zonodig weer mee moest plukken, heeft zichzelf als een der eersten in zijn vinger geknipt. Dus vanavond aan de piano zal er weinig meer in zitten dan de 'One note samba'.

VingerPhilippe

De rest van de ochtend is hij tot weinig meer in staat dan vanuit zijn hoge positie op de cuves de druiven, voordat zij het vat in gaan, zijn pauselijke zegen te geven.

Maitre de chai Philippe kan wel lachen om zijn onfortuinlijke broodheer. Sardonisch grijnzend imiteert hij het internationale gebaar voor 'Stomkop!'

Op mededogen hoefde de wijnboer niet te rekenen; ook door plukkers Harry en Bas werd hij op louter hoongelach onthaald.

Overzicht

Bij de koffiepauze om 11.00 was de stemming optimaal. De samenwerking tussen plukkers, hottists en sorteerders liep gesmeerd. 'Comme une machine bien huilé', zoals Philippe het formuleerde.

Koffie

13.01 uur
Bij wijze van lunch tracteert kasteelkok Bernard de uitgehongerde plukkers op een pot au feu vigneronne en een salade jambonnière.



Maandagmiddag 5 oktober
ChaiPaul

De temperaturen zijn inmiddels opgelopen tot 28 graden en het is in de chai, aan de table de trie, beter uit te houden dan in de vignes.

 

Op strenge toon legt bedrijfsleider Paul uit dat ook de állerkleinste steeltjes van de druiven getrokken moeten worden.

 

Maar tegen de gulle lach van Marion is hij niet bestand. Zijn strenge gelaat breekt open in een lach en hij smelt als een klontje boter in een koekenpan.

CorRoel

Dit jaar sorteren we de druiven handmatig twéé keer, met twee op elkaar aangesloten tables de trie. De table met de sterke mannen Cor, Dennis en Roel wil het extreem goed doen... 

 

... en elk trosje wordt door uitvoerig bestudeerd en bediscussieerd, alvorens het wellicht doorkan naar table nr. twee.

JonaArjan

In de vignes is het inmiddels 30 graden. Jonathan heeft anderhalve liter lichaamsgewicht verloren door louter zweten. Zijn plukmaatje Arjan blijft wijselijk in de schaduw.

Gillina

Gillina heeft zich ontpopt als een waarachtige grapebabe, hetgeen de concentratie van de belendende plukkers enigszins bemoeilijkt.

Haar moeder Gillina 2, verklaarde zich solidair met de wijnboer door zich eveneens in haar vinger te knippen.

MarkYoussouf

Voor Mens Health fotomodel Mark was het druivenplukken een welkome afwisseling met zijn dagelijkse 6 uur body building.

Chef d'Equipe Youssef is zichtbaar content met de prestaties van zijn Nederlandse crew. Tractoriste Jean-Marc houdt scherp in de gaten of een beginnende romance tussen twee plukkers niet eindigt tussen het gebladerte.


MarcCaro

De resultaten van de plukkersequipe zijn sterk verbeterd, maar er heerst hier en daar nog steeds verwarring; plukker Mark plukt twee trossen tegelijk, terwijl hartendief Caroline op zoek is naar druiventrossen in een rij waar zojuist de hele equipe knippend doorheen is getrokken en waar dus niets meer hangt.

CaroVat

De druiven van onze wijngaarden worden allemaal met de hand geplukt. Maar van de béste wijngaarden, worden de druiven ook nog 'ns druif voor druif met de hand van de steeltjes gehaald. Vervolgens worden deze diamanten onder de druiven liefdevol uitgeknepen boven een eikenhouten vat. Klik hier voor een live-verslag.

Caroline neemt haar taak als opperknijpster uiterst serieus en betracht een Japans-achtige focus, een overblijfsel uit haar periode als kooivechtster in Wladiwostok. De aanvalskreten die ze tijdens haar bezigheden slaakt, jagen chef d'Equipe Youssef af en toe de stuipen op het lijf.


IljaTrechter
Het in het vat gieten van de handgeselecteerde druiven is een precair werkje. Onder het toeziend oog van zijn bodyguard, voormalig KGB-hitman Harry (R), wordt elke druif door de Wijnboerzelf toegesproken. Kernfysicus en gewetenstandarts Ivar (midden) notuleert aantal, gewicht en bovenwijdte van de wijngaardvruchtjes.   De druiven in de ton beginnen meteen te gisten, waardoor de temperaturen te hoog op lopen. Hierdoor zal de wijn zijn fruitigheid verliezen. Om dit onheil te voorkomen stort Maitre de chai Philippe om de vier emmers druiven een portie droogijs in het vat, met een temperatuur van min zestig graden.
Caro

Dit maakte binnenin het eikenhout een reactie los tussen de hete druiven en het ijs, die Etna-achtige proporties aannam. Met een dreigend gesis spoot er een dikke straal witte rook uit het vat.

Als de chai zich begint te vullen met witte rook, zet de alerte wijntijgerin Caroline onmiddellijk de evacuatie van de druiven in gang.

Avondbikken

Ondanks de vermoeidheden van de dag werd het een lange, supergezellige avond, daar aan de plukkerstafel voor het château. Niet in de laatste plaats doordat de wijnboer in een vergeten kasteelkamertje een eveneens vergeten kist magnums Château de la Garde 1994 aantrof, die werkelijk smaakten alsof een babyhamstertje met zijn buikje over je tong aaide. Om half twaalf omhulde de zwoele nacht het montere plukkersvolkje nog steeds met een behaaglijke mantel van 22 graden.

Allez, à demain en tot morgen!