Sicilië is de moeder van alle wijn. Vanuit dit verwoestend mooie eiland reisde de wijnbouw naar de rest van Europa. Met haar 135.000 hectare wijngaard, die elk jaar meer dan 800 miljoen liter wijn oplevert, is Sicilië de grootste wijnproducent van Italië. Eeuwenlang werd haar wijn geprostitueerd als smaakversterker om duurdere wijnen uit Noord-Italië kracht te geven. |
|
Maar in de laatste decennia heeft zij zich los weten te vechten uit de greep van de grootproducenten en nu worden er met veel succes autochtone wijnen van hoog niveau geproduceerd. Een veelgebruikte druif is de Nero d'Avola, maar ook Cabernet, Syrah en Merlot doen het hier prima. Hoog op de hellingen van de Etna vind je de Nerello Mascalese. Een druif die qua smaak, complexiteit en elegantie aan de Pinot noir doet denken. Voor wit is de Carricante een aanrader. Andere witte druiven: Grillo, Insolia en Catarratto. |