Keiharde eikenhoutfacts

chai

Waarom moet wijn in eikenhout?
De opslag van wijn in eikenhouten vaten stelt een langzaam rijpingsproces in werking. Daarnaast geeft het hout aroma's als vanille af aan de wijn. Hierdoor wordt zij complexer van structuur en krijgt meer smaaknuances. Tevens zorgt houtrijping voor extra tannines zodat de wijn aan kracht wint en een beter bewaarpotentieel ontwikkelt.

Is elke soort eikenhout oké?
bos
Nee. Er zijn allerlei houtsoorten, in allerlei prijsklassen: Hongaars, Russisch, Sloveens, Duits. De meest gewilde zijn Amerikaans en Frans. Amerikaans eikenhout groeit snel en heeft een lange nerf. Hierdoor neemt de wijn in korte tijd een sterk houtaroma over, met een harde, stroeve smaak. In Australië werkt men veel met vaten van Amerikaans hout omdat de vatrijping sneller gaat en dus minder kost.   Het mooiste eikenhout evenwel, komt uit de Allier in Midden-Frankrijk. Dat wordt gezaagd van traag groeiende woudreuzen, waarvan het hout een fijne, compacte nerf heeft. Zo kan de wijn rustig en evenwichtig rijpen. Deze Allier-barriques geven nuance en complexiteit aan de wijn, in plaats van de harde tannines van Amerikaans hout.


Cliquez ici om terug te gaan naar Slurp! 50