Wie is in godsnaam Cliff Richard?
Cliff is de eerste Engelse popster. In de jaren zestig scoorde hij hit na hit en werd gezien als de Britse tegenhanger van Elvis met een minstens zo grote schare fans. In totaal verkocht hij 260 miljoen platen en maakte vijf speelfilms.

www.cliffrichard.org

birchVader Nigel Birch (L) met vrouw Lesley en zoon Max (R).  
Dertig jaar geleden verhuisde Nigel Birch met zijn gezin naar Portugal om daar wijnboer te worden. Hij kwam in contact met Cliff Richard die daar in een vlaag van waanzin een wijngaard had gekocht, maar geen idee had wat hij ieder jaar opnieuw aan moest met 20.000 flessen ondrinkbare wijn.

De mannen hadden een identieke kopzorg: de onmogelijke investeringen om een wijnbedrijf goed en winstgevend te krijgen. Zij sloegen de handen ineen en richtten de Adega do Cantor op, de 'Wijngaard van de zanger'.
Dit culmineerde in een samenwerkingsverband van drie wijnbedrijven: Cliffs Quinta do Moinho, Nigels Vale do Sobreiro en de Quinta do Miradouro van Nigels zoon en winemaker Max Birch. Gezamenlijk investeerden ze in de bouw van een moderne, goed geoutilleerde cave waar de druiven van de drie quintas (in totaal twintig hectare) tot wijn worden gevinifieerd.

Na jarenlang zwoegen wonnen zij vorig jaar met de witte Vida Nova voor het eerst een gouden medaille op een Berlijns wijnconcours. Juichend dansten de wijnmakers op tafel.
Alleen kwam dit heuglijke nieuws pas nadat alle flessen al waren geëtiketteerd en in dozen verpakt. Waardoor het onmogelijk werd om de medaillestickers op de flessen te plakken.

Inmiddels is er enige twijfel ontstaan of het voeren van de beeltenaar van de beroemde zanger wel het gewenste effect op de verkoop heeft.
Nigel: 'Ondanks alle fans in Engeland verkopen we daar het slechtst. Misschien worden we gezien als de zoveelste popster die zonodig wijn moet maken. Terwijl we inmiddels veel meer zijn dan dat. We maken wijnen die er toe doen. Maar toch blijft de verkoop een heikel punt. We slagen er onvoldoende in om voor een concurrerende prijs te produceren. Onze topwijn heeft een consumentenprijs van bijna 15 euro en dat is te duur voor de supermarkt. Het best verkopen we in Portugal, in Duitsland en Denemarken. In Engeland liggen we met onze rosé bij Waitrose, maar die willen niks betalen.'
  Zijn zoon, winemaker Max Birch, is gekust door de druif. Als hij over wijnmaken spreekt, stralen zijn ogen. Een bevlogen wijnmaker, vastbesloten om de beste wijn van Portugal te maken.
'In de wijngaard doen we niets met machines,' verklaart hij trots. 'Plukken, snoeien, blad weghalen, alles gebeurt met de hand. Dat kan omdat we werken met Braziliaanse gastarbeiders. Druiven water geven is toegestaan in Portugal dus de wijngaarden zijn voorzien van een irrigatiesysteem. Maar we doen het zo min mogelijk. Ik wil het hele proces natuurlijk houden. Tegen de toenemende alcoholverhoging in de wijn door de hitte (het is hier 's zomers 40 graden), hebben we verschillende oplossingen geprobeerd. Al in augustus oogsten bijvoorbeeld, maar daar werd de wijn vegetaal en hard van. Nu brengen we het alcoholpercentage terug via omgekeerde osmose. Door al vroeg in het jaar uitlopers weg te snoeien, reduceren we de oogst teneinde meer smaak in de druiven te krijgen.'

Samen met Max proefden we de wijnen. Wij vonden ze, zoals ze dat in Frankrijk zo mooi zeggen, 'assez correct'.
Ik begrijp het probleem: Portugese wijnen zijn eigenzinnig van smaak. Niet slecht, maar wel onbekend; in supermarkten buiten Portugal vind je ze zelden.
Niettemin is de Vida Nova reserva 2007 een aanrader. Vergeet dus niet om bij het eerstvolgende Albufeirabezoek een rondleiding in Cliffs quinta te doen (doe de groeten aan Liz). De entreeprijs van €7,50 slobber je er zo weer uit en de liefde en de hartelijkheid van de mensen aldaar zijn hartverwarmend. Saúde!

 

wijnen

Voilà Cliffs complete winerange.

Tip: er is nog geen importeur voor Nederland.

www.winesvidanova.com

Cliquez ici om terug te gaan naar Slurp! 40